domingo, 7 de febrero de 2016

EL CLIMA FUNDAMENTAL PARA LA EVOLUCIÓN

Fa 35 milions d’anys el subcontinent indi i Àfrica varen començar a xocar amb Euràsia, provocant la formació de les principals cadenes muntanyoses del Sud d’Europa i Àsia actuals, com ara l’Himàlaia, l’Atles, la serralada cantàbrica, el Alps, els Balcans,…
orogenia_alpina
Aquestes noves barreres varen provocar que s’iniciés un llarg procés d’aridificació d’Àfrica provocat per la gradual disminució de l’arribada d’aire carregat d’humitat del nord. Les selves de l’Àfrica que ocupaven gairebé tot el continent varen retrocedir i varen donar lloc a paisatges més oberts, herbacis, amb arbres més petits disseminats pel territori, són el que avui anomenem sabanes.
Davant aquesta nova realitat alguns primats varen començar a baixar al sòl per anar a cercar menjar a altres arbres, provocant amb el temps un canvi en la seva alimentació:
– Uns varen començar a alimentar-se d’arrels i llavors. Cosa que els va fer desenvolupar una mandíbula més potent i cranis mes robusts. Són la línia evolutiva dels Paranthropus i Australopithecus.
– Altres varen començar a menjar carn. Al principi és possible que fos carronya o restes deixats pels depredadors, després caça directa. Són la línia evolutiva dels Australopithecus i el gènere Homo.
En baixar al sòl varen ser més vulnerables als depredadors, per la qual cosa varen desenvolupar la capacitat d’incorporar-se sobre les potes del darrere per veure millor l’entorn, i per tant veure millor els depredadors, va ser una important característica que va atorgar una major supervivència als individus que ho fessin.
A més el bipedisme va donar la possibilitat de tenir les mans lliures per poder manipular objectes, pals, pedres,… que els atorgava un enorme avantatge amb respecte a altres espècies competidores. Aquesta manipulació directa de l’entorn va provocar que s’augmentés la mida del cervell, ja que se’n requereix molta escorça motora i sensitiva dedicada per a aquesta tasca.
Això va permetre desenvolupar la intel·ligència, les emocions i la capacitat de comunicació.